Historien om Odense Marcipan

Historie 1 (1909)

1909: Verdens bedste marcipanfabrik bliver til

Lauritz Thobo-Carlsen, bogholder, køber en lille marcipanfabrik i Dronningensgade i Odense. Kunderne er bagere og konditorer, der bruger meget marcipan, som de selv fremstiller fra gang til gang. Konceptet er ensartet, frisk marcipan, industrielt fremstillet - ikke desto mindre foregår bl.a. smutning og stødning af mandlerne i store stenmortere i mange år ved håndkraft.

Historie 2 (1930'Erne)

1930'ernes Napoleonshat

Vi begynder at udsende nye opskrifter til konditorer og bagere. Mange af de sidste 70 års tørkager stammer fra 1930'erne. Den mest populære og længstlevende danske tørkage, Napoleonshatten, er én af dem.

Historie 3 (1950'Erne)

1950'erne - nougaten kommer til

Toldbodgade i Odense bliver vores nye domicil med prøvebageri og laboratorium. Eksporten er stigende. Vi fremstiller nu 100 forskellige kvaliteter fra den fineste marcipanmasse til bittermasse, som kun består af abrikoskerner. Vi begynder også at producere nougat, mens vi forarbejder hakkede nødder, mandelsplitter o.l. til bagere og kageindustri.

I 1961 blev Odense Marcipan udnævnt til Kongelig Hofleverandør. En anerkendelse og udmærkelse som firmaet hver dag ynder at leve op til. 

Historie 5 (1960'Erne)

1960'erne: KiMs og de saltede peanuts

Gode erfaringer med nøddeprodukter fører til snackproduktion. I 1963 lancerer vi saltede peanuts under navnet KiMs. Marcipanfabrikken bliver hurtigt Danmarks største snackproducent.
Men i 1972 bliver en ny KiMs fabrik indviet og dermed er snackproduktionen skilt ud fra marcipanproduktionen.

Historie 6 (1990'Erne)

1990'erne: Vi bliver en del af ORKLA-familien

Vores marcipanfabrik bliver i 1991 overtaget af den norske fødevarekoncern ORKLA og i 1994 gennemgår vi et navneskifte til Odense Marcipan A/S.

I 1998 bliver vi ISO 9001 certificeret og året efter køber ORKLA den svenske marcipanproducent KÅKÅ AB med to marcipanfabrikker og grossistselskabet MaltCentralen. Odense Marcipan får ansvaret for marcipanproduktionen, der samles i Odense.

Historie 7 (2000 01)

2000-2001: Blandt verdens største

De følgende år gennemgår fabrikken en større udvidelse og er nu én af verdens største marcipanproducenter. 

Historie 8 (2005 08)

2005-2007: Køb af Bæchs Conditori, Fødevareindustriens pris og Superbrand

Vi køber i 2005 Bæchs Conditori i Hobro, et af de ældste og største konditorier i Danmark. Odense Marcipan vinder i 2006 Fødevareindustriens pris for bedste Samarbejdsudvalg.

2007 bliver året, hvor vi køber Marcia Industri A/S, opnår BRC certificering og bliver kåret til Superbrand af Business to Business.

Logo Marcipan i 100 år

2008-2009: 100 års jubilæum

2008 overtager vi den italienske marcipanfabrik Natural Food. En fabrik, der specielt er designet til at producere store ensartede serier af marcipanmasser til større industrikunder.

I 2009 fejrer vi vores 100 års jubilæum i troen på det oprindelige koncept: Odense Marcipan er leverandør af råvarer og konceptløsninger til bagere, konditorer og catering. Vi leverer råvarer til industrien og til detailmarkedet, hvor der især ved juletid er stor efterspørgsel på marcipan.

Om ODENSE 01

2012-2014: Marcipan året rundt

2012: Marcipan året rundt
Vi arbejder løbende på at udvikle en masse spændende og inspirerende opskrifter og produkter - følg med her eller besøg siden det digitale fagcenter og bliv inspireret.

Vi lancerede i slutningen af 2014 vores webshop, hvor privatpersoner fik muligheden for at købe bl.a. Odense Marcipan og nougat online. Ud over de klassiske marcipan- og nougatprodukter, er det nu muligt for privatpersoner at købe de særlige marcipantyper og større forpakninger, som tidligere kun kunne købes af professionelle.

IGOS Frugtfyldninger

2015-2017: Én fælles ODENSE Gruppe

I 2015 integreres Odense Marcipan, Bæchs Conditori og Natural Food i én fælles ODENSE organisation med fælles vision, mission og kerneværdier, og i 2017 bliver Natural Food lukket og solgt til italienske Alfrus s.r.l. 

2018: Bagefaste marmelader og frugtfyldninger
Vi køber den danske fødevareproducent IGOS A/S i Hedehusene, som har stor ekspertise indenfor produktion af marmelader, frugtfyldninger og andre halvfabrikata.

Odense Gruppe logo 2021

2020-2021: ODENSE Gruppen i dag

I 2020 bliver Frödinge Mejeri AB, Sverige en del af ODENSE Gruppen. 

I dag består ODENSE Gruppen af Odense Marcipan A/S, Bæchs Conditori, IGOS og Frödinge Mejeri AB, beliggende hhv. i Odense, Hobro, i Hedehusene og i Sverige.

Vi opererer med 4 brands - ODENSE * BÆCHS * IGOS * FRÖDINGE  - og er leverandør af kvalitetsprodukter indenfor kager, desserter, konfekture og frugtfyldninger.

ODENSE Gruppen er en del af Orkla, som er Nordens største producent af mærkevarer.